Z zaščitno vakcinacijo obvarujemo mačke pred naslednjimi nevarnimi boleznimi: 

  • mačja kuga 
  • mačji nahod ali rinotraheitis 
  • virusne okužbe s calici in herpes virusom 
  • mačja levkoza
Zelo pomembno je, da pred kužnimi boleznimi zaščitimo že mačje mladičke ki so zelo ranljive in je mačja kuga zanje prepogosto usodna. Cepimo lahko le zdravo žival, ki ne prejema imunosupresivnih zdravil, pri tem pa vedno odpravimo notranje zajedalce.

Zelo priporočljivo je, da je vsaka mačka cepljena z vakcino, ki zaščiti pred mačjo kugo in prehladom. Proti tem boleznim cepimo mladičke že v 8 tednu življenja, nujno pa moramo cepljenje ponoviti čez 3 do 4 tedne.

Za mačke, ki preživijo nekaj ali večino časa izven stanovanja, je zelo priporočljivo tudi zaščitno cepljenje proti mačji levkozi (FeLV), ki se prenaša z ugrizi. Pred cepljenjem proti tej nevarni bolezni, mački odvzamemo kri in naredimo hitri test okuženosti s FIV/FeLV, ki nam torej pokaže ali je mačka že okužena z mačjim aidsom in/ali mačjo levkozo. Če najdemo protitelesa proti levkozi, mačke ne cepimo in priporočamo, da se čim več drži v stanovanju in tako zaščitimo druge mačke v okolju pred nevarnim virusom. 
Mačke, ki reagirajo negativno na FeLV, pa cepimo 2 tedna po cepljenju proti mačji kugi in ponovimo cepljenje čez mesece dni.

21

Cepljenje proti nevarnemu mačjemu aidsu, FIVu zaenkrat še ne obstaja, priporočamo pa kastracijo/sterilizacijo mačk in preprečitev okužbe.

Ustrezno raven protiteles proti zgoraj naštetim boleznim, vzdržujemo z revakcinacijo na leto dni, vedno pa pri tem odpravimo tudi notranje zajedalce.

Cepljenje proti steklini za mačke v Sloveniji ni zakonsko obvezno, razen pri prečkanju državne meje. Za mačke, ki živijo izven stanovanja, v bližini gozda, je cepljenje proti steklini priporočljivo. Proti steklini lahko cepimo mladičke v starosti 16 tednov, nato pa cepljenje ponavljamo vsako leto približno ob istem času.
Program cepljenja mačk proti kužnim boleznim.
© 2015 Veterinaria d.o.o. Vse pravice pridržane | Zasnova in izdelava Matej Vnuk s.p.
DMC Firewall is a Joomla Security extension!