Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno za vse pse starejše od treh mesecev, ne glede na starost, pasmo, velikost,... . Dolžnost lastnikov je, da vsako leto približno ob istem času, poskrbijo za revakcinacijo, tudi ko se naš kuža postara in menimo, da cepljenja več ne potrebuje.
Ob prvem cepljenju proti steklini, mladič dobi tudi mikročip, ki omogoča identifikacijo živali. Gre za majhno kapsulo v velikosti riževega zrna, ki se vstavi v kožno gubo na levi strani vratu. Postopek, ki je podoben cepljenju, poteka hitro, za večino psov neboleče, čip pa psu ostane vse življenje. Lahko ga zatipate s prsti in se pod kožo lahko nekoliko premika. S posebnim čitalcem, ki ga imajo veterinarske organizacije, se v vsakem primeru lahko odčita 15 mestna številka, ki je kot nekakšen "EMŠO" vsakega psa. Taka edinstvena identifikacija psa je zelo koristna ob izgubi našega štirinožnega prijatelja, saj se le tako lahko najde pravi lastnik.
Čipiranje je obvezno za vse pse, rojene po 1.januarju 2003, in tudi za starejše pse, ki prečkajo državno mejo in niso tetovirani. 
Ob cepljenju psa proti steklini vsak pes dobi tudi potni list za hišne živali, modro knjižico, v katero se vpisujejo vsa cepljenja, tretiranje proti klopom, notranjim parazitom, podatki o lastniku in živali. 
Za prehod državne meje se med drugim preverja veljavnost cepljenja proti steklini, številka čipa,... .

Pri cepljenju proti steklini obvezno potrebujemo tudi EMŠO lastnika, ki je lahko le polnoletna oseba.

1234
© 2015 Veterinaria d.o.o. Vse pravice pridržane | Zasnova in izdelava Matej Vnuk s.p.
Our website is protected by DMC Firewall!