S prihodom nove živali k hiši se obvežemo, da ji bomo omogočili dolgo zdravo življenje, ki ga bo delila z nami. S spremljanjem njenega vsakodnevnega obnašanja bomo dokaj hitro lahko ugotovili ali je naša žival zdrava ali pa je z njo kaj narobe. Če žival veliko spi oziroma počiva, se čudno vede, nima apetita ali pa ima povečan apetit, hujša ali se redi, veliko ali nič ne pije, bruha, ima drisko, veliko urinira, ima bolečine, krče, napade, se slini, otresa z glavo, se praska, ima izcedek iz nosa, nožnice,... ne odlašajmo z obiskom veterinarja. Živali nikoli ne dajajmo zdravil, ki jih uporabljamo za ljudi. Nekatera so namreč lahko nevarna za našo žival, poleg tega pa lahko prikrijejo bolezenske znake, kar veterinarju oteži delo. 
Preventiva proti notranjim zajedalcem Notranji zajedalci ali paraziti so zelo pogost "prebivalec" prebavnega trakta naše živali. S svojo prisotnostjo znižujejo odpornost svojih gostiteljev lahko pa povzročijo tudi hujša obolenja. Žival se lahko z njimi okuži že preko svoje matere oziroma preko okolice, drugih živali s katerimi je v stiku, hrane,... . Veliko notranjih parazitov se ob neprimerni higieni rok lahko prenese na človeka, predvsem na naše najmlajše, prav zaradi tega je zatiranje parazitov še posebej pomembno. Velikokrat je zmotno prepričanje lastnikov, da je njihova žival brez parazitov, ker so ti neopazni. Zanesljiva determinacija glist, trakulj, praživali, ki so najpogostejši notranji zajedalci, je mogoča z laboratorijsko preiskavo blata.Pred vsako vakcinacijo je obvezna odprava notranjih zajedalcev.Pomembno je, da zatiranje začnemo že pri mladičih, pri starosti 3 tednov in to ponavljamo vsake 14 dni, do starosti treh mesecev. Pri odrasli živali dajemo zdravila proti parazitom preventivno vsake 3-4 mesece, če pa v iztrebkih ali na dlaki opazimo gliste, trakulje, tretiranje obvezno ponovimo čez 14 dni.
Zatiranje notranjih zajedalcev je možno na več načinov:-tablete (predvsem odrasle živali)-paste (lažje doziranje za mladičke)-ampule za kožni nanos (problematične živali, katerim ne uspemo dati tablete ali paste)
V primerih, če Vaša žival potuje z Vami na morje, ji zagotovite primerno zaščito pred nevarno srčno glisto, ki je prisotna ob Jadranu.

pes1

Preventiva pred zunanjimi zajedalci Zunanji zajedalci ali eksoparaziti se pogosto naselijo na oziroma v kožo gostitelja, kjer pijejo kri, se prehranjujejo z odmrlimi kožnimi celicami in tako s svojim delovanjem poškodujejo dlako, dlačne mešičke, kožo,... .Najpogostejši zunanji paraziti so bolhe in klopi, ušesne garje (predvsem pri mačkah), pa tudi ostali garjavci. Na svojem gostitelju ob sesanju krvi v organizem izločajo slino in s tem povzročajo alergije, ob hudih infestacijah pa celo slabokrvnost. Poleg tega so nevarni tudi kot prenašalci različnih bolezni (babezioza, erlihioza, borelioza,...), bolhe pa so vmesni gostitelj trakulj.Ob zatiranju zunanjih parazitov moramo upoštevati dejstvo, da se le-ti ne zadržujejo le na živalih, ampak tudi v njihovi okolici (trava, ležišče, uta, preproge,...), kjer se razmnožujejo. Svetujemo Vam redno čiščenje okolja, v katerem se Vaša žival giblje, sesanje s parnim ali vodnim sesalcem, uporabo sredstev za uničevanje razvojnih oblik parazitov.
Na tržišču je veliko različnih preparatov za preprečevanje in zatiranje zunanjih zajedalcev. Poleg ovratnic, sprejev, posipov, šamponov, so trenutno najbolj uporabne ampule za kožni nanos, ki imajo širok spekter delovanja. Prosimo, da se o primerni zaščiti Vašega ljubljenčka pred paraziti obrnete na veterinarja. V kolikor imate pri hiši več živali, je nujno sočasno odstranjevanje zunanjih in notranjih parazitov.

Ustrezna prehrana naše živali Želja vsakega lastnika je, da se njegov štirinožni prijatelj počuti dobro in da nikoli ne zboli. Predpogoj za našteti vrlini je ustrezna prehrana in z njo povezana ustrezna telesna teža naše živali. Izbiramo hrano, ki ustreza starosti, velikosti, pasmi ali posebnim potrebam živali. Mladička hranimo večkrat (4 krat) na dan, medtem ko odrasli živali ponudimo 2 obroka dnevno. Vedno upoštevamo od proizvajalca priporočeno količino hrane, glede na starost in telesno težo. Ta odmerek upoštevamo, če živali ne dajemo dodatne, doma pripravljene hrane, ampak jo hranimo le s pripravljeno hrano. Kakovostna tovarniško pripravljena hrana je najprimernejša za vašega ljubljenca, kajti vsebuje vse sestavine, ki jih žival potrebuje in ni potrebno dodajati nobenih dodatkov (vitamini, minerali). Nikoli ne pretiravajmo s hrano in pazimo na ustrezno telesno težo. Prevelika telesna teža velikokrat vodi v resne bolezenske probleme in skrajšuje življenjsko dobo živali. Še posebej pozorno spremljajmo telesno težo pri steriliziranih in kastriranih živalih, po potrebi omejimo količino hrane in poskrbimo za zadostno gibanje.
© 2015 Veterinaria d.o.o. Vse pravice pridržane | Zasnova in izdelava Matej Vnuk s.p.
DMC Firewall is a Joomla Security extension!